2011-04-07 08:55:32• hírek • MTI

A kisebbségi jogokért

Munkacsoportot alakít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) annak érdekében, hogy hatékonyabban érvényesítse az Európai Unió keretében az őshonos nemzeti kisebbségek jogait.

Az RMDSZ szerdai közleménye szerint Kelemen Hunor, a szövetség elnöke indítványozta a munkacsoport létrehozását, és ő tesz javaslatot a testület tagjainak kinevezésére. A bizottságnak az a feladata, hogy cselekvési tervet készítsen az úgynevezett kisebbségi keretszabályozás elfogadtatására.

Az RMDSZ legutóbbi kongresszusán fogadott el egy olyan dokumentumot, amelynek értelmében a munkacsoport konzultációt kezd a Kárpát-medencei magyar érdekképviseleti szervezetekkel és pártokkal, valamint az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek szervezeteivel. Emellett a testület megvizsgálja, miként hasznosítható az állampolgári kezdeményezés a keretszabályozás elfogadtatása érdekében.

Az RMDSZ közleménye emlékeztet arra, hogy az európai állampolgári kezdeményezést - az EU politikájában való részvétel egyik új formáját - a Lisszaboni Szerződés teremtette meg, amelynek lényege: a lakosság aláírásgyűjtéssel maga is kezdeményezheti uniós jogszabály megalkotását valamilyen kérdésben.

Kelemen Hunor szerint meg kell teremteni az európai őshonos nemzeti közösségek jogait tartalmazó EU-s keretszabályozást, amelynek tartalmaznia kell a közösségek önrendelkezését, a különböző autonómiaformákat, az anyanyelv-használati, valamint az oktatási és a kulturális jogokat.


Kelemen Hunor a kérdések kereszttüzében
Kelemen Hunor a kérdések kereszttüzében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: